Najprostsze muffinki świata
- naprawdę najprostsze
- ekspresowe
- zawsze wychodzą
- składniki masz pewnie w domu
Zazwyczaj używam do nich mąki pełnoziarnistej, ale pyszne wychodzą też ze zwykłej pszennej. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do nich kakao, czekoladę, orzechy, żurawinę, mak, cynamon, owoce
Zostały zjedzone tak szybko, ze nie zdążyłam zrobić zdjęć po upieczeniu, ale uwierzcie mi, ze wyglądały naprawdę dobrze.
Takie muffinki ratunkowe, kiedy goście już prawie pukają do drzwi, a dzieci jęczą o coś dobrego.
Składniki
1 szklanka mąki – ja robię z pszennej pełnoziarnistej ale zwykła tez będzie super
1/3 szklanki cukru- lub mniej
Łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
Przygotowanie
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
Dodaj mokre składniki, wymieszaj do połączenia.
Jak wymieszasz, nałóż do foremek
Piecz ok 25-30 min w 180 st.
0 komentarzy