Najprostsze muffinki świata

  • naprawdę najprostsze
  • ekspresowe
  • zawsze wychodzą
  • składniki masz pewnie w domu

Zazwyczaj używam do nich mąki pełnoziarnistej, ale pyszne wychodzą też ze zwykłej pszennej. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do nich kakao, czekoladę, orzechy, żurawinę, mak, cynamon, owoce ?

Zostały zjedzone tak szybko, ze nie zdążyłam zrobić zdjęć po upieczeniu, ale uwierzcie mi, ze wyglądały naprawdę dobrze.

Takie muffinki ratunkowe, kiedy goście już prawie pukają do drzwi, a dzieci jęczą o coś dobrego.

Składniki

1 szklanka mąki – ja robię z pszennej pełnoziarnistej ale zwykła tez będzie super
1/3 szklanki cukru- lub mniej
Łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Przygotowanie

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
Dodaj mokre składniki, wymieszaj do połączenia.
Jak wymieszasz, nałóż do foremek
Piecz ok 25-30 min w 180 st.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Share This

Share this post with your friends!